brufen 800mg retard tabletta 30x

A kép csak illusztráció

Brufen 800mg retard tabletta 30x

2,559 Ft

Termékleírás

Brufen 800 mg retard tabletta az NSAID-oknak (nem-szteroid gyulladáscsökkentő szereknek) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. A Brufen 800 mg retard tabletta enyhíti a fájdalmat, csökkenti a lázat, és gyulladáscsökkentő hatása van.

A Brufen 800 mg retard tablettát a fájdalom és gyulladás tüneti kezelésére használják reumás kórképekben (reumás ízületi gyulladásban /reumatoid artritiszben/ és kopásos ízületi betegségben /oszteoartrózisban/) felnőtteknél.

Felnőtteknek és 12 évesnél idősebb serdülőkorúaknak

Hatóanyag: ibuprofen

 

Brufen 800 mg retard tabletta

ibuprofén

 

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer a Brufen 800 mg retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Brufen 800 mg retard tabletta szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni a Brufen 800 mg retard tablettát?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Brufen 800 mg retard tablettát tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer a Brufen 800 mg retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Brufen 800 mg retard tabletta az NSAID-oknak (nem-szteroid gyulladáscsökkentő szereknek) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. A Brufen 800 mg retard tabletta enyhíti a fájdalmat, csökkenti a lázat, és gyulladáscsökkentő hatása van.

 

A Brufen 800 mg retard tablettát a fájdalom és gyulladás tüneti kezelésére használják reumás kórképekben (reumás ízületi gyulladásban /reumatoid artritiszben/ és kopásos ízületi betegségben /oszteoartrózisban/) felnőtteknél.

 

 

 1. Tudnivalók a Brufen 800 mg retard tabletta szedése előtt

 

Ne szedje a Brufen 800 mg retard tablettát

 • ha allergiás az ibuprofénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
 • ha a terhesség utolsó 3 hónapjában van
 • ha fokozott vérzési hajlama van,
 • ha súlyos máj- és/vagy vesebetegsége van
 • ha súlyos szívelégtelensége van
 • ha gyomorfekélye, nyombélfekélye van, vagy korábban Brufen 800 mg retard tablettával, illetve hasonló termékkel való kezeléssel összefüggésben gyomor- és/vagy nyombélfekélye volt
 • ha acetilszalicilsav vagy más gyulladáscsökkentő gyógyszer allergiás reakciót (például légzési nehézséget, orrdugulást, bőrkiütést) váltott ki.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

 • Mindig a lehető legalacsonyabb adagot és a lehető legrövidebb ideig történő alkalmazást kell megcélozni, hogy csökkentsük a mellékhatások kockázatát. Az ajánlottnál magasabb adagnak általában veszélyei vannak. Ez azt is jelenti, hogy kerülni kell több NSAID gyógyszer egyidőben történő együttes alkalmazását.
 • Azoknak a betegeknek, akik az alábbi betegségekben szenvednek/szenvedtek, vagy tüneteik vannak/voltak, beszélniük kell orvosukkal, mielőtt elkezdenék a Brufen 800 mg retard tabletta szedését: SLE (kötőszöveti betegség), a vese- vagy a májműködés károsodása, enyhe-közepes szívelégtelenség, asztma, gyulladásos bélbetegségek, korábbi gyomorfekély, vagy egyéb fokozott vérzési hajlam.

 

 • Más gyulladáscsökkentő gyógyszerekhez hasonlóan a Brufen 800 mg retard tabletta is elfedheti a fertőzés tüneteit.

 

 • A Brufen 800 mg retard tabletta egy olyan gyógyszercsoportba tartozik (NSAID-ok), amelyek nők esetében csökkenthetik a termékenység Ez a hatás visszafordítható, vagyis a gyógyszer szedésének abbahagyásakor elmúlik.

 

 • Azoknak a betegeknek (főleg az időseknek), akiknek korábban gyomor-bélrendszeri problémái voltak, értesíteniük kell orvosukat, ha hasi tüneteket tapasztalnak, főleg a kezelés megkezdésekor.

 

 • NSAID használata esetében nagyon ritkán súlyos bőrreakciókat írtak le. A Brufen 800 mg retard tabletta szedését abba kell hagynia, és értesítenie kell orvosát, ha bőrkiütések alakulnak ki, vagy nyálkahártya-sérülések lépnek fel.

 

 • Szisztémás lupusz eritematózusban (SLE) és kevert kötőszöveti betegségben szenvedő betegek esetében megnő az aszeptikus agyhártyagyulladás (meningitisz) kockázata.

 

 • A Brufen 800 mg retard tabletta szedését abba kell hagyni, és azonnal orvoshoz kell fordulni, ha az alábbi tünetek közül bármelyik kialakul (angioödéma)
  • az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata
  • nyelési nehézség
  • csalánkiütés és légzési nehézség

 

 • Brufen 800 mg retard tab­let­tához hasonló gyógyszerek a szívroham vagy a szélütés (sztrók) enyhén fokozott kockázatával járhatnak. Fokozott a kockázat, ha nagy adagokat hosszú ideig alkalmaz Az ajánlott adagot és/vagy kezelési időt nem szabad meghaladni.

 

 • Beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével, ha szívproblémái vannak, ha korábban szélütése (sztrókja) volt, vagy ha Önnél ezeknek az állapotoknak fokozott a kockázata (például magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje, illetve, ha dohányzik).

 

 • Ha terhességet tervez, ne szedjen Brufen 800 mg retard tablettát. A készítmény alkalmazása előtt beszéljen orvosával.

 

 • Ha bárányhimlője van, a Brufen 800 mg retard tabletta szedése nem ajánlott.

 

 • A Brufen 800 mg retard tabletta alkalmazása során csökkenhet a fehérvérsejtek száma és ennek következtében a fertőzésekkel szembeni ellenállás is. Amennyiben fertőzésre utaló jeleket észlel (láz, általános állapotának súlyos romlása), vagy lokális (szájüreg, torok, garat vagy húgyúti) tünetekkel kísért lázas állapot lép fel, azonnal forduljon kezelőorvosához. Az orvos vérképvizsgálatot fog végezni. Fontos, hogy tájékoztassa orvosát a Brufen 800 mg retard tabletta szedéséről.

 

Gyermekek és serdülők

A Brufen 800 mg retard tabletta nem alkalmazható 12 évnél fiatalabb gyermekeknél.

Fennáll a vesekárosodás kockázata dehidrált serdülők esetén.

 

Egyéb gyógyszerek és a Brufen 800 mg retard tabletta

Ne szedjen egyidejűleg különböző típusú fájdalomcsillapító szereket, hacsak orvosa nem javasolja.

 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

A Brufen 800 mg retard tabletta hatással lehet más gyógyszerekkel való kezelésekre, vagy azok befolyásolhatják a Brufen 800 mg retard tablettával történő kezelést, beleértve a következők kezelését:

 • daganatok és immunrendszeri betegségek (metotrexát)
 • mániás depressziós betegség (lítium)
 • szívritmuszavar (digoxin)
 • fájdalom (acetilszalicilsav)
 • vérrögök (például dikumarol, warfarin, tiklopidin)
 • depresszió (SSRI nevű gyógyszerek – szelektív szerotonin-visszavétel gátlók))
 • magas vérnyomás (például béta-blokkolók, vizelethajtók, ACE gátlók, angiotenzin II receptorgátlók)
 • gyulladás (kortikoszteroidok)
 • gombás fertőzés ( vorikonazol vagy flukonazol)
 • cukorbetegség (szulfonilureák)
 • humán immunhiány vírus (HIV) fertőzés (zidovudin).

 

Kezelőorvosának ezért tudnia kell az összes Ön által szedett gyógyszerről.

A Brufen 800 mg retard tabletta egyidejű alkalmazása étellel és itallal

A Brufen tabletta bevehető étellel és itallal.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A terhesség utolsó három hónapjában a Brufen 800 mg retard tabletta alkalmazása nem ajánlott. A Brufen 800 mg retard tabletta szedését kerülniük kell a terhességet tervező nőknek és a terheseknek. A terhesség során a kezelést csak orvosi utasítás esetén szabad alkalmazni.

 

Az ibuprofén átjut az anyatejbe, ezért a szoptatási idő alatt alkalmazása nem ajánlott. Beszélje meg orvosával, ha a Brufen 800 mg retard tablettát alkalmankénti gyakoriságnál sűrűbben alkalmazza, miközben szoptat.

 

Az ibuprofén alkalmazása hatással lehet a termékenységre. Az ibuprofén alkalmazása nem ajánlott, ha Ön teherbe kíván esni, vagy a termékenység kivizsgálása során.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Brufen 800 mg retard tabletta ronthatja a reakciókészséget, például a mellékhatások révén, mint amilyen a látászavar, a szédülés vagy az álmosság. Ezt figyelembe kell venni a fokozott éberséget igénylő esetekben, például vezetés közben.

 

 

 1. Hogyan kell szedni a Brufen 800 mg retard tablettát?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Felnőtteknek és 12 évesnél idősebb serdülőkorúaknak az ajánlott adag: minden este 2 tabletta (esetleg reggel 1 tabletta és este 2 tabletta). A maximális napi adag 2400 mg. A szájban és a torokban keletkező átmeneti égő érzés elkerülése érdekében a tablettákat egészben kell lenyelni, legalább fél pohár vízzel.

 

Ha súlyos máj vagy vesebetegsége van, vagy időskorú, orvosa határozza meg a helyes adagot, hogy a lehető legalacsonyabb ibuprofén adagot szedje be.

Alkalmazása gyermekeknél

A Brufen 800 mg retard tabletta alkalmazása nem ajánlott 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél.

 

Ha az előírtnál több Brufen 800 mg retard tablettát vett be

Ha a szükségesnél több Brufen 800 mg retard tablettát vett be, vagy ha véletlenül gyermek vette be a gyógyszert, mindig értesítsen egy orvost vagy a legközelebbi kórházat, hogy véleményt kapjon a kockázatról, és tanácsot arról, hogy mi a teendő.

 

A tünetek közé tartozhat a hányinger, a gyomorfájdalom, a hányás (véres is lehet), a fejfájás, a fülcsengés, a zavarodottság, és a szem rezgő mozgása. Nagy dózisokban eszméletvesztés, görcsök (főleg gyermekekben), gyengeség és szédülés, véres vizelet, hidegérzet és légzési problémák szerepelnek a jelentett tünetek között.

 

Ha elfelejtette bevenni a Brufen 800 mg retard tablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Ha bármilyen további kérdése van agyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Hagyja abba a Brufen 800 mg retard tabletta szedését, és azonnal jelentkezzen kezelőorvosánál, ha az alábbi tünetek valamelyikét észleli (angioödéma) (egy nem gyakori mellékhatás):

 • az arc, nyelv vagy torok duzzanata,
 • nyelési nehezítettség,
 • csalánkiütés és légzési nehézség.

 

Egyéb mellékhatások

Gyakori (10 emberből kevesebb, mint 1-et érinthet):

 • Fejfájás, szédülés
 • Gyomor-bélrendszeri mellékhatások (emésztési zavar, hasmenés, hányinger, hányás, hasfájás, bélgázosság, székrekedés, fekete színű széklet, gyomor- és bélvérzés, vérhányás)
 • Fáradtság
 • Bőrkiütés

 

Nem gyakori (100 emberből kevesebb, mint 1-et érinthet):

 • Nátha (rinitisz).
 • Álmatlanság, szorongás.
 • Látászavar, halláskárosodás.
 • Hörgőgörcs, asztma.
 • Szájüregi fekély, gyomorfekély, gyomor átfúródása fekély miatt, a gyomor nyálkahártyájának gyulladása.
 • Májgyulladás (hepatitisz), sárgaság, rendellenes májfunkció.
 • Viszketegség, kis véraláfutások a bőrön és a nyálkahártyán.
 • Fényérzékenység.
 • Károsodott veseműködés, a vérkép változása, beleértve az agranulocitózist.
 • Álmosság.
 • Érzékelési zavarok.

 

Ritka (1000 emberből kevesebb, mint 1-et érinthet):

 • Nem-bakteriális agyhártyagyulladás (meningitisz), allergiás reakció,
 • Depresszió, zavartság,
 • Látáskárosodás, fülcsengés,
 • Májkárosodás és folyadék-visszatartás a szervezet

Nagyon ritka (10000 emberből kevesebb, mint 1-et érinthet):

 • Hasnyálmirigy gyulladás, májelégtelenség,
 • A bőr és a nyálkahártya elváltozása, (esetenként súlyos) mint például epidermális nekrolízis és/vagy eritéma multiforme.

 

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

 • Vastagbélgyulladás és Crohn-betegség.

 

Kérjük vegye figyelembe, hogy a Brufen 800 mg retard tabletta megnyújthatja a vérzési időt.

 

Fájdalomcsillapító gyógyszerekkel (NSAID-ok) való kezelés során leírtak magas vérnyomást, szívelégtelenséget, valamint a vastagbélben levő fekély és a Crohn-betegség (bélbetegség) rosszabbodását.

 

Kivételesen súlyos bőrfertőzések bárányhimlő esetében.

 

Brufen 800 mg retard tabletta és a hozzá hasonló gyógyszerek kismértékben megnövelhetik a szívroham vagy szélütés (sztrók) kockázatát.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

 

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell a Brufen 800 mg retard tablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Buborékcsomagolás: Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

Műanyag tartály: Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.

 

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Brufen 800 mg retard tabletta

 • A készítmény hatóanyaga az ibuprofén.
 • Egyéb összetevők: xantángumi, povidon, sztearinsav, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, talkum, hipromellóz, titán-dioxid (E171).

 

Milyen a Brufen 800 mg retard tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér színű, ovális, körülbelül 21×10 mm méretű retard tabletta.

 

30 tabletta (buborékcsomagolás)

100 tabletta (műanyag tartály)

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Abbott Laboratories (Magyarország) Kft.

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.

 

Gyártó:

AbbVie Deutschland GmbH & Co. KG, Knollstrasse, 67061 Ludwigshafen, Németország

FAMAR S.A, Anthousa Attiki, Görögország

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken törzskönyvezték:

 

Ország Terméknév
Bulgária Brufen Retard 800mg prolonged release tablets
Észtország Brufen, 800 mg toimeainet prolongeeritult vabastavad tabletid
Magyarország Brufen 800 mg retard tabletta
Lettország Brufen 800 mg ilgstošās darbības tabletes
Livánia Brufen 800 mg pailginto atpalaidavimo tabletės
Lengyelország Brufen Retard, 800 mg, tabletki o przedłużonym uwalnianiu
Románia Brufen Retard 800 mg comprimate cu eliberare prelungită
Szlovénia Brufen retard 800 mg tablete s podaljšanim sproščanjem
Svédország Brufen Retard 800 mg depottabletter

 

OGYI-T-22073/01           30 x   (buborékcsomagolás)

OGYI-T-22073/02           100 x  (tartály)

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2014. október

Cikkszám: 10036169. Kategóriák: , .

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

Mondd el a véleményed elsőként: “Brufen 800mg retard tabletta 30x”

hét + öt =