komplex

A kép csak illusztráció

Aspirin Komplex 500mg/30mg gran. bels. szuszp. 20x

3,195 Ft

Termékleírás

Milyen betegségek esetén használható a készítmény?

Ez a gyógyszer az orrdugulás enyhítésére, és megfázással kapcsolatos fájdalom és láz csillapítására használatos.

Milyen hatóanyagot és segédanyagokat tartalmaz a készítmény?

Hatóanyagként (500 mg) acetilszalicilsavat és (30 mg) pszeudoefedrin-hidrokloridot tartalmaz tasakonként.

1. Milyen típusú gyógyszer az Aspirin Komplex granulátum és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Aspirin Komplex granulátum fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító és orrdugulást csökkentő hatással rendelkezik. A fehér vagy sárgás granulátum kétféle hatóanyagot tartalmaz: acetilszalicilsavat és pszeudoefedrin-hidrokloridot.
Ez a gyógyszer az orrdugulás enyhítésére, és megfázással kapcsolatos fájdalom és láz csillapítására használatos.
Amennyiben a felsorolt tünetek közül csak az egyik jelentkezik Önnél, célszerűbb olyan gyógyszer bevennie, mely csak az egyik hatóanyagot tartalmazza.
2. Tudnivalók az Aspirin Komplex granulátum alkalmazása előtt
Ne szedje az Aspirin Komplex granulátumot
- ha allergiás (túlérzékeny) az acetilszalicilsavra, a pszeduefedrinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
– ha korábban már volt olyan asztmája, amelyet szalicilátok vagy hasonló hatású anyagok (nem-szteroid gyulladáscsökkentők) bevétele váltott ki;
– ha gyomorfekélyben szenved;
– ha fokozott vérzési hajlama van;
– ha terhes vagy szoptat;
– ha vese-, vagy májkárosodása van;
– ha súlyos szívelégtelensége van;
– ha egyidejűleg 15 mg (vagy ennél több) metotrexátot szed hetente;
– ha nagyon magas a vérnyomása vagy súlyos koszorúér betegsége van;
– ha monoaminooxidáz-gátlót (MAOI) tartalmazó antidepresszáns gyógyszert is szed (vagy szedett az elmúlt két hétben).
Figyelmeztetések és óvintézkedések:
Az Aspirin Komplex szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
– ha allergiás (túlérzékeny) más fájdalomcsillapítókra, reuma-ellenes, vagy gyulladásgátló gyógyszerekre;
– ha allergiában szenved (pl. bőrreakciók, viszketés, csalánkiütés), asztmája, szénanáthája, orrnyálkahártya duzzanata (orrpolip), vagy krónikus légúti megbetegedése van;
– ha véralvadásgátló gyógyszereket is szed (antikoagulánsok);
– ha volt már gyomorfekélye vagy emésztőrendszeri vérzése;
– ha vese- vagy májkárosodása van;
– ha szív- érrendszer működése károsodott (például, amikor a szíve nem megfelelően pumpálja a vért a testbe, térfogatcsökkenés, nagy műtét, vérmérgezés vagy jelentős vérzéssel járó esemény esetén);
– ha műtét előtt áll (olyan kis operációkat is beleértve, mint a foghúzás), mert az acetilszalicilsav már kis adagokban is növeli a vérzés kockázatát;
– ha pajzsmirigy túlműködése, cukorbetegsége, szívbetegsége, szemnyomás fokozódása (glaukóma), prosztata megnagyobbodása van, vagy érzékeny a nátha és megfázás elleni készítmények egyes hatóanyagaira pl. fenilefrin és efedrin (szimpatomimetikus gyógyszerek);
– ha rendszeresen többféle fájdalomcsillapítót együtt szed (különösen különböző fájdalomcsillapítók kombinációja esetén). Tartós vesebetegség kockázatának teszi ki magát;
– ha köszvényre hajlamos. Kis adagokban az acetilszalicilsav csökkenti a vizelettel történő húgysavürítést, ami köszvényes rohamot okozhat;
– ha G6PD (glükóz-6-foszfát dehidrogenáz) hiánya (egy a vörösvértesteket érintő örökletes betegsége) van, mivel a megemelkedett acetilszalicilsav adagok hemolízishez (a vörösvértestek pusztulásához) vezethetnek.
Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha nem tudja eldönteni, hogy alkalmazhatja-e ezt a gyógyszert.
Időskorúak:
Időskorúak különösen érzékenyek lehetnek a pszeudoefedrinre és alvászavarokat vagy érzékcsalódásokat (hallucinációkat) tapasztalhatnak.
Gyermekek és serdülők:
Lehetséges, hogy kapcsolat van az acetilszalicilsav és a Reye szindróma között, ha gyermekeknek vagy serdülőknek adják. A Reye szindróma nagyon ritka, de halálos is lehet. Ezért az acetilszalicilsav nem adható 16 évesnél fiatalabb gyermekeknek és serdülőknek, hacsak az orvos másként nem rendeli.
Egyéb gyógyszerek és az Aspirin Komplex
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg, vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A következő gyógyszerek hatása változhat, ha együtt szedi Aspirin Komplex granulátummal. Kérjük, beszélje meg kezelőorvosával, mivel lehetséges, hogy az alábbi gyógyszerek adagolásán változtatnia kell.
Az Aspirin Komplex granulátum fokozhatja az alábbi gyógyszerek hatását:
- vérhígítók és véralvadást gátló gyógyszerek, pl. tiklopidin;
– szájon át vagy injekció formájában a szervezetbe juttatott kortizont vagy prednizolont tartalmazó gyógyszerek;
– digoxin (szívelégtelenség vagy szabálytalan szívverés kezelésére alkalmazott gyógyszer) koncentrációja nő a vérben;
– gyulladásgátlók és fájdalomcsillapítók (nem-szteroid fájdalomcsillapítók/ gyulladásgátlók).
– vércukorszint csökkentők (antidiabetikumok);
– metotrexát (emelkedhet a mellékhatások kialakulásának kockázata);
– valproinsav (epilepszia esetén alkalmazott gyógyszer);
– depresszió-ellenes szerek, beleértve a MAO-gátlókat is;
– szalbutamol tabletta, amely gyorsult és szabálytalan szívverést okozhat. Annak nincs akadálya, hogy helyette egy inhalátort használjon (az előírt dózisban);
– egyéb fenilefrint és efedrint tartalmazó gyógyszerek vagy más orrdugulás elleni készítményekben (pl. orrcseppek) található szimpatomimetikus anyagok.

Az Aspirin Komplex granulátum csökkentheti az alábbi gyógyszerek hatását:
- a szervezetben lévő felesleges víz kihajtására és a vizelet mennyiségének fokozására használt gyógyszerek (aldoszteron-antagonisták és kacs-diuretikumok);
– vérnyomást csökkentő gyógyszerek (antihipertenzív szerek pl. guanetidin, metildopa, béta-blokkolók);
– a köszvény kezelésére szolgáló gyógyszerek, melyek elősegítik a vizelettel történő húgysavürítést (pl. probenecid, szulfinpirazon).
Az Aspirin Komplex granulátum egyidejű alkalmazása ételellel, itallal és alkohollal
A készítmény bevehető étkezés közben, vagy anélkül. Azonban a granulátumot bevétel előtt egy pohár vízbe kell szórni és jól el kell keverni. Az alkoholfogyasztás az acetilszalicilsav szedésekor növelheti az emésztőrendszeri vérzések kialakulásának kockázatát és gyengíti a reakcióképességet.
Terhesség, szoptatás és termékenység

Minthogy az Aspirin Komplex-ben lévő két hatóanyag kombinációjával nincs tapasztalat, a készítmény nem alkalmazható terhességben vagy szoptatás idején.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény a nők fogamzóképességét esetlegesen csökkentő nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik. Ez a folyamat visszafordítható a gyógyszer szedésének leállításával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ezzel a készítménnyel történő kezelés a reakciókészséget ronthatja. A kockázat tovább fokozódhat, ha egyidejűleg alkoholt is fogyaszt. Ezt figyelembe kell venni olyan esetekben, amikor fokozott figyelemre van szükség, pl. gépjárművezetéskor.
Az Aspirin Komplex granulátum szacharózt tartalmaz
Ez a gyógyszer tasakonként 2 g szacharózt (cukrot) tartalmaz (ez 0,17 kenyéregységnek felel meg). Ezt figyelembe kell venni cukorbetegségben szenvedő betegek esetén. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Aspirin Komplex granulátumot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha az orvos másként nem rendeli, a szokásos adagolást a következő táblázat mutatja:

Ha szükséges, az egyes adagokat 4-8 órás időközökkel lehet bevenni. A teljes napi adag nem lehet több mint a 6 tasak.
Egy vagy két tasak Aspirin Komplex granulátum tartalmát szórja bele egy pohár vízbe és jól keverje fel. Az egészet azonnal igya meg. Megjegyzés: a granulátumok nem oldódnak fel teljesen.
Ne szedje a gyógyszert 3 napnál tovább, hacsak kezelőorvosa másképp nem rendeli.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Az Aspirin Komplex granulátum nem adható 16 évesnél fiatalabb gyermekeknek vagy serdülőknek, hacsak az orvos másképpen nem rendeli. A kevés tapasztalat miatt gyermekeknek és serdülőknek adagolási javaslat nem adható.

Ha az előírtnál több Aspirin Komplex granulátumot vett be
Túladagolás esetén a következő tünetek léphetnek fel: fejfájás, szédülés, görcsrohamok, hányinger, fülzúgás, gyors szívverés (tahikardia), mellkasi fájdalom, nyugtalanság vagy légszomj.
Ha túladagolás gyanúja áll fenn, azonnal orvoshoz kell fordulni.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakoriság: nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

Az acetilszalicilsav lehetséges mellékhatásai:

Ezek mind nagyon súlyos, akár sürgős orvosi ellátást vagy kórházi kezelést is igénylő mellékhatások. Azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy menjen a legközelebbi kórházba, ha az alábbiak közül bármelyiket észleli:
– gyomorfekély, mely elszórt esetekben a gyomor átfúródáshoz vezet;
– emésztőrendszeri vérzés, mely elszórt esetekben vashiányos anémiához vezethet. Az emésztőrendszeri vérzés jelei: fekete széklet, vérhányás;
– allergiás reakciók (pl. nehézlégzés, bőrreakciók, melyek esetleg vérnyomáseséssel járnak), különösen asztmás betegeknél;
– hemolízis (vörösvértest pusztulás) súlyos G6PD (glükóz-6-foszfát dehidrogenáz) hiány esetén;
– vesekárosodás, veseelégtelenség.
Ezek mind súlyos mellékhatások, melyek esetén azonnali orvosi ellátásra lehet szüksége. Keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbiak közül bármelyiket észleli:
– fokozódó vérzékenység;
- gyomor- és bélrendszeri rendellenességek pl. gyomorfájás, emésztési zavar és a gyomornyálkahártya gyulladása;
– májenzimek (fehérjék) emelkedése;
– szédülés, fülzúgás (tinnitusz).
Ezek mind enyhe mellékhatások:
– hányinger, hányás, hasmenés.

- A pszeudoefedrin lehetséges mellékhatásai:

– Ezek mind súlyos mellékhatások, melyek esetén azonnali orvosi ellátásra lehet szüksége. Keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbiak közül bármelyiket észleli:
– Szívre gyakorolt hatások (pl. gyors vagy rendszertelen szívverés);
– Vizelet-visszatartás, különösen prosztata megnagyobbodásban szenvedő betegeknél;
– A vérnyomás emelkedése, bár ez nem történik meg, ha a vérnyomást kezelik;
– Álmatlanság, ritkán hallucinációk és más, a központi idegrendszert izgató hatás;
– Bőrre gyakorolt hatások (pl. bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés).
Ha bármelyik fent említett mellékhatás fellép, hagyja abba a gyógyszer szedését! Keresse fel kezelőorvosát, hogy az orvosa megítélhesse a reakció súlyosságát, és eldönthesse, hogy szükség van-e bármilyen más beavatkozásra.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Aspirin Komplex granulátumot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a tasakon feltüntetett lejárati idő után (EXP) ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Aspirin Komplex granulátum
Hatóanyagként (500 mg) acetilszalicilsavat és (30 mg) pszeudoefedrin-hidrokloridot tartalmaz tasakonként.
Egyéb összetevők: vízmentes citromsav, szacharóz, hipromellóz, szacharin, narancsaroma (mely tartalmaz benzil-alkoholt, alfa-tokoferolt, módosított keményítőt (E1450) és maltodextrint).
Milyen az Aspirin Komplex granulátum külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér vagy sárgás granulátum belsőleges szuszpenzióhoz.
Ez a készítmény 10 db vagy 20 db tasakot tartalmazó csomagokba kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Cikkszám: 25122. Kategóriák: , .

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

Mondd el a véleményed elsőként: “Aspirin Komplex 500mg/30mg gran. bels. szuszp. 20x”

öt × 1 =